Wypiekacz do chleba ETA Delicca II. Czyli dlaczego warto mieć go w domu.

Czy zastanawialiście się nad tym, czy jest jedno urządzenie, które sprawi, że pieczenie chleba, robienie jogurtów i dżemów będzie … dziecinne proste? Pod warunkiem oczywiście, że wcześniej nie zgubisz instrukcji obsługi i przeczytasz jak się do tego zabrać 😉 . Poznajcie wypiekacz do chleba ETA Delicca II.

ETA DELICCA II

Jeżeli chodzi o wszystkie produkty marki ETA jakie tylko możecie znaleźć, wypiekacz do chleba jest jednym z najczęściej kupowanych sprzętów. Świetnie było to widać podczas pandemii, kiedy ludzie masowo zaczęli piec własne wypieki aby możliwie jak najbardziej ograniczyć wychodzenie z domu. Sama złapałam się na tym, że zaczęłam piec bułki. A ponieważ nie jestem szczególnie dobra w kuchni, była to pewnego rodzaju domowa anomalia. Dla wszystkich.

 

Eta Delicca II to przede wszystkim urządzenie bardzo proste w obsłudze, które wszystko robi za Ciebie. W sensie: twoją jedyną rolą jest odmierzenie wszystkich składników w zależności od rodzaju i wielkości chleba, który chcemy upiec. I to tyle.

 

ETA DELICCA II – AŻ 12 PROGRAMÓW!

Programy są dobrze oznaczone i  bardzo ułatwiają prace. Możecie też z wypiekacza korzystać tylko do wyrobienia ciasta, co może się sprawdzić w kuchni niekoniecznie przy pieczeniu chleba.

Dodatkowo jest również funkcja „opóźnionego startu”, więc możecie ustawić wypiek chleba na noc aby rano cieszyć się świeżym chlebem bez konieczności wcześniejszej pobudki i wyczekiwania.

 

  1. Klasyczny – przeznaczony do chleba pszennego i żytniego oraz do chlebów z ziołami lub rodzynkami
  2. Ekspresowy – do szybkiego przygotowania chleba pszennego i żytniego
  3. Słodki – do chlebów na słodko, z chrupiącą skórką
  4. Pełnoziarnisty – idealny do chleba razowego o niższej zawartości glutenu
  5. Bezglutenowy – idealny do wypieku pieczywa bezglutenowego
  6. Ciasto – do wyrabiania oraz miksowania; do lżejszych wypieków (bułek, pizzy)
  7. Wyrabianie/Ugniatanie – wyrabia ciasto (bez opcji wyrastania)
  8. Tort – miesza składniki (na ciasto) i wypieka przez określony czas
  9. Dżem – do przygotowywania: marmolad i dżemów ze świeżych owoców
  10. Jogurt – do przygotowywania domowego jogurtu
  11. Pieczenie – idealny do ciemnego pieczywa
  12. Niestandardowy – umożliwia ustawienie dostosowane do indywidualnych potrzeb

 

GŁÓWNE PLUS ETA DELLICA II.

Ułatwi życie każdemu kto uwielbia świeży i chrupiący chleb niezależnie od pory dnia. Dzięki wielu programom możecie upiec idealny chleb zarówno bezglutenowy jak i ten na słodko np. z rodzynkami.  Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Dodatkowym atutem jest cena. W połączeniu ze sprzętem, który na pewno posłuży na lata, wychodzi nam produkt niemalże idealny! Minusem dla mnie jest jedynie wielkość. Jak każdy sprzęt tak i ten zajmuje dość sporo miejsca, a ja posiadam małe mieszkanie i musiałam trochę tego miejsca wygospodarować.

W samym Eta Delicca II możecie zrealizować wiele przepisów, również tych które zawierają zakwas chlebowy, oraz drożdże.

Na stronie Elektroguru znajdziecie także wiele przepisów, które na pewno ułatwią Wam start, zwłaszcza jeżeli czujecie się niepewnie w kuchni.

 

 ETA DELICCA II A ETA DELLICA II MAX. CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?

Przede wszystkim II Max posiada więcej programów (16), oraz 8 form i przystawkę do blaszek. Cena jest również nieco wyższa.

Jeżeli więc szukacie czegoś tylko do chleba na pewno sprawdzi się Eta Delicca II, ale jeżeli chcecie piec również inne rzeczy wart pomyśleć nad Eta Delicca II Max. 

Powyższy filmik świetnie to obrazuje.

A dlaczego ETA? 80 lat na rynku. 80 lat doskonalenia sprzętu. 80 lat doświadczenia!

 

SKĄD PRZEPISY DO ETA DELICCA II.

Warto zacząć od przepisów, które są bezpośrednio na Elektroguru.

Co powiecie na bagietkę bezglutenową? 🙂

Składniki:
  • 230 ml letniego mleka
  • 40 g masła
  • 330 g mąki chlebowej bezglutenowej + odrobiny do posypania
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży suszonych
Sposób przygotowania:
  1. Do dużej blaszki, wyposażonej w średnie haki do ugniatania wlej letnie mleko, dodaj roztopione masło, mąkę, cukier, sól i na koniec drożdże. Włącz program CIASTO.
  2. Lekko oprósz wałek do ciasta oraz powierzchnię roboczą mąką bezglutenową. Po zakończeniu programu wyłóż ciasto na przygotowaną powierzchnię i uformuj 4 bagietki tej samej wielkości. Powierzchnię każdej bagietki natnij 3 razy po przekątnej, za pomocą ostrego noża. Włóż je do formy na bagietki i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Włóż wyrośnięte bagietki do formy piekarnika i uruchom program PIECZENIE, a skórkę ustaw na „ciemny kolor”. Piecz przez około 40-45 minut.

 

Link do przepisów TU. 

 

____

A może Wy znacie jakiś dobry przepis na chleb i podzielicie się w komentarzach?

Czekamy na Wasze propozycje!

 

___

Wpis powstał przy współpracy z ETA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.